Vraag & antwoord

Collectieve inkoop energie

Hoe kan mijn organisatie instappen? ?

Uw organisatie kan vanaf ieder moment deelnemen aan ons inkoopcollectief mits de leveringscontracten bij uw huidige leverancier zijn beëindigd.

Bij wie kan ik mijn vragen stellen over de energielevering en -nota’s??

Voor al uw vragen over energielevering en/of facturatie kunt u contact opnemen per mail info@aenergie.nl of per telefoon 035 – 33 33 500.

Wat is een zakelijke aansluiting??

Een zakelijke aansluiting voor energie is een aansluiting die op naam staat van een rechtspersoon. De facturen voor netbeheer- en leveringskosten staan op naam van de rechtspersoon.

Wat is Opslag Duurzame Energie (ODE)??

De heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) is op 1 januari 2013 ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het maakt deel uit van de overheidsheffingen, waarmee de overheid probeert te stimuleren om minder energie te verbruiken. Het tarief voor Opslag Duurzame Energie geldt voor iedere kWh en m3 gas die u verbruikt.

Het doel van deze belasting is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+ regeling te financieren.
De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) stimuleert de productie van duurzame energie (elektriciteit, gas of warmte) die relatief goedkoop is op te wekken.

Wat is Energiebelasting (EB)??

Energiebelasting (EB) valt samen met de Opslag Duurzame Energie onder de noemer overheidsheffingen. De energiebelasting (ook wel regulerende energiebelasting (REB) genoemd) is een heffing die u betaalt over iedere kWh of m3 gas die u verbruikt. De energiebelasting werd in 1996 ingevoerd door de overheid om efficiënt energieverbruik te stimuleren. Vanaf 1 januari 2013 betaalt u ook Opslag Duurzame Energie (ODE), een heffing om duurzame energie te stimuleren.

Hoe kan ik vaststellen of een aansluiting voor klein- of grootverbruik is??

Als basis hiervoor wordt de technische aansluitcapaciteit gebruikt.

Elektriciteitsaansluitingen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 80 Ampère vallen onder grootverbruik, de aansluitingen daaronder zijn kleinverbruikaansluitingen.

Voor gasaansluitingen ligt sinds 1 januari 2009 de grens bij 40 m³(n)/uur. Gelijk of groter is een grootverbruikaansluiting. Alle aansluitingen daaronder zijn kleinverbuikaansluitingen.

Let op: Gasaansluitingen met een capaciteit groter dan 40m³/h maar met een verbruik lager dan 170.000m³ betalen een kleinverbruikerstarief. Pas wanneer het gebruik groter is dan 170.000m³ per jaar is telemetrie verplicht en geldt het grootverbruikerstarief. De meetinstallatie moet dan verplicht voorzien zijn van telemetrie. Deze verplichting geldt pas als de grens van 170.000 m³ per jaar over een periode van 36 maanden wordt overschreden. Dit voorkomt dat een afnemer door een koude winter verplicht over moet naar telemetrie.

Downloads

Begrippenlijst Elektriciteit?

Download hier de begrippenlijst Elektriciteit.

Begrippenlijst Gas?

Download hier de begrippenlijst Gas.

Tarieven Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE)?

De tabellen met tarieven voor Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) staat vindt u hier.

Alle overige tabellen tarieven milieubelasting vindt u op de website van de Belastingdienst.

Informatiecode Elektriciteit en Gas ?

De Informatiecode beschrijft de rollen en verantwoordelijkheden van marktpartijen bij het vastleggen, uitwisselen, gebruiken of bewaren van gegevens in het kader van administratieve ketenprocessen. De Informatiecode maakt de inhoud van de gegevens helder en geeft aan hoe en binnen welke tijdslijnen die gegevens worden uitgewisseld.

Heeft u een vraag?
Bel 035-33 33 500

of

 

Neem contact op