Home / Nieuws 2017 / Voordeel door meer leveranciers op één aansluiting
30/10/2017

Voordeel door meer leveranciers op één aansluiting

Aenergie collectieve inkoop energie woningcorporaties, zorginstellingen en vve's

Het wordt mogelijk:  meer leveranciers op één elektriciteitsaansluiting. Vanaf eind maart 2018 kunt u bij twee verschillende leveranciers elektriciteit kopen. Of bij de een kopen en aan de ander de zonnestroom terugleveren. Zonder extra netwerkkosten. Maar waarom en voor wie is het interessant?

 

Waarom?

De energietransitie eist een andere manier van denken. Geen gas. Elektrisch rijden. Lokale opwekking en opslag van energie. Daar hoort een ander leveranciersmodel bij. Niet meer alleen de grote energiebedrijven. Maar ook gespecialiseerde leveranciers in bijvoorbeeld duurzame opwekking of opslag. En leveranciers uit onverwachte hoek. Zoals een fabrikant van elektrische auto’s die een all-in pakket levert: auto, laadpaal en elektriciteit. In al die gevallen is het handig om meerdere leveranciers op één aansluiting te hebben. Vanaf maart 2018 kan dat. Voor groot- en kleinverbruiksaansluitingen, dus ook voor corporaties en huurders.

 

Hoe werkt het?

  • Een extra aansluiting is niet nodig. Wel een extra elektriciteitsmeter. Sluit daarop de installaties aan waarvoor je een andere leverancier wilt contracteren. De lokale netwerkbeheerder helpt met meer informatie
  • Omdat er maar één aansluiting is, stijgen netwerkkosten niet. De extra elektriciteitsmeter krijgt wel een eigen EAN code
  • Het contract met de tweede leverancier is af te sluiten door een andere rechtspersoon dan de eigenaar van de elektriciteitsaansluiting

 

Wat is het voordeel?

Meer leveranciers op één aansluiting zorgt voor meer concurrentie in de markt voor teruglevering van elektriciteit. Dit biedt kansen bij gestapeld bezit van corporaties. Voorbeelden:

  1. Stel: bij zonnepanelen voor collectieve voorzieningen vindt op jaarbasis na saldering teruglevering plaats. Dat levert nu erg weinig op. Als salderen beperkt wordt neemt die kans ook nog eens toe. Corporaties kunnen actief op zoek naar leveranciers die het laagste bedrag vragen voor afgenomen elektriciteit versus leveranciers die het hoogste bedrag betalen voor teruggeleverde elektriciteit.
  2. Corporaties kunnen ‘vrije’ onderdelen van flats zoals daken en kopgevels verhuren aan andere organisaties –bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie- die hier wind of zon benutten voor elektriciteitsproductie. Een kostbare extra aansluiting is niet nodig, wel een aparte meter.
  3. Elektrische laadpalen voor huurders bij afgesloten parkeervoorzieningen van gestapelde bouw. Commerciële exploitanten zorgen voor de complete exploitatie. Dus ook de laadpaal, de inkoop en verkoop van elektriciteit aan de huurders met een elektrische auto. Extra aansluiting is niet nodig, wel een aparte meter. Geen discussie over DAEB versus niet DAEB of lastige correcties in servicekosten.

Bron:  Atriensis