Home / Nieuws 2018 / ACM akkoord met lichte toename gastarieven
15/06/2018

ACM akkoord met lichte toename gastarieven

Gas transport

De tarieven van Gasunie Transport Services (GTS) stijgen komend jaar met gemiddeld 2%. Dat volgt uit een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Opvallend detail: de gasopslagen moeten nog een jaartje langer wachten op hun extra korting

De hogere tarieven zijn het gevolg van de verwachting dat er in 2019 opnieuw minder capaciteit op het netwerk van GTS geboekt zal worden. Hierdoor moeten de toegestane inkomsten -die met krap 1% dalen tot €878 mln- over een kleiner volume worden verdeeld. De afname van de verkoop wordt vooral veroorzaakt door een lagere export, minder transport naar de regionale netten en een kleinere binnenlandse productie. De ACM benadrukt dat dit een trend is.

Achter de gemiddelde stijging van 2% gaan uiteenlopende percentages voor de verschillende wettelijke taken van GTS schuil. Zo nemen de transporttarieven toe met 4%, terwijl de prijzen voor bestaande aansluitingen (-12%), kwaliteitsconversie (-8%) en aansluitpunten (-17%) dalen. Het tarief voor de balanceringstaak blijft gelijk. Overigens kunnen de tarieven ook per entry- en exitpunt verschillen, aangezien de ACM deze individueel vaststelt.

Gasopslagen

In de tarieven is net als in voorgaande jaren een korting van 25% voor gasopslagen opgenomen. Dat is opvallend, aangezien de nieuwe Europese netwerkcode NC TAR minimaal een dubbele korting voorschrijft. Aangezien de code uiterlijk op 31 mei 2019 geïmplementeerd moet zijn, zou het niet vreemd zijn geweest als de ACM de 50% in zijn besluit had opgenomen; de gasopslagen hadden daar ook op aangedrongen. Taqa, operator van Gasopslag Bergermeer, laat weten bezwaar te maken tegen de keuze die de toezichthouder nu heeft gemaakt.

Bron: Energeia, Jeroen Savelkouls