Home / Nieuws 2017 / Aenergie gaat weer aanbesteden
17/01/2017

Aenergie gaat weer aanbesteden

Aenergie gaat dit jaar weer een aanbesteding organiseren om de beste energieleverancier te selecteren voor het collectief. Met de gebundelde energievraag van zo’n 450 organisaties gaat het om een van de grootste contracten op de Nederlandse energiemarkt.

Aenergie komt met aanbesteding voor collectieve energie-inkoop

Jaarlijks neemt Aenergie een volume van ongeveer 300.000.000 kWh aan elektriciteit en 120.000.000 m3 aan gas af. Met die gebundelde energievraag is Aenergie een van de grootste energie-inkopers van Nederland. In gesprek met Job Schipper en Ronald van der Horst van Aenergie over de aanbesteding die dit voorjaar van start gaat. 

Waarom gaat Aenergie weer aanbesteden?

“Ons huidige contract met Engie loopt op 31 december 2018 af”, zegt Job Schipper, directeur van Aenergie. “Dat lijkt nog ver weg, maar we kopen een jaar van tevoren in. Dat betekent dat we uiterlijk eind dit jaar een nieuwe verbintenis willen hebben.”

Hoe lang heeft het huidige contract gelopen?

“Met Engie, of eigenlijk de voorloper, GDF Suez Energie Nederland, zijn we in 2014 in zee gegaan voor een periode van twee jaar. Omdat Engie de beste leveringsvoorwaarden bleek te bieden is deze verbintenis verlengd tot en met 2018.”

“Aenergie bundelt de energiebehoefte van zo’n 450 woningcorporaties, zorginstellingen en VvE-beheerders. Die zijn goed voor een jaarlijks volume van ongeveer 300.000.000 kWh aan elektriciteit en 120.000.000 m3 aan gas. Wij ontzorgen deze partijen op het gebied van energie-inkoop. Omdat wij Europees aanbesteden kunnen partijen die ook moeten aanbesteden, zoals bijvoorbeeld scholen, zich bij ons aansluiten. Dat scheelt hen veel gedoe.”

Waar gaat Aenergie op letten bij de aanbesteding?

“Op energiegebied gaat het om één van de grootste inkoopcontracten in Nederland”, aldus Ronald van der Horst, manager sales van Aenergie. “Onze leverancier moet zo’n groot volume natuurlijk probleemloos kunnen leveren. Daarnaast vragen we om uitgebreide facturatiemogelijkheden voor onze deelnemers. Belangrijk is ook de groene energie levering en de flexibiliteit bij het aan- en afmelden van aansluitingen. En de prijs natuurlijk. Wij willen onze deelnemers op z’n minst een marktconforme prijs kunnen bieden.”

Hoe gaat de procedure in het werk?

“We volgen de leidraad aanbesteden van Aedes en de beginselen van Europees aanbesteden zoals die door Pianoo zijn opgesteld. Pianoo is het expertisecentrum aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. In principe zijn er vier beginselen. Allereerst non-discriminatie: er mag geen onderscheid naar nationaliteit worden gemaakt. Dan gelijke behandeling: iedere deelnemer moet dezelfde kansen krijgen. Transparantie: voor iedereen moet duidelijk zijn wat er verwacht wordt. Beslissingen moeten duidelijk worden gemotiveerd. En tenslotte proportionaliteit: criteria moeten relevant zijn en in verhouding staan tot de aard en omvang van de opdracht.”

Wanneer kunnen geïnteresseerden inschrijven?

Schipper: “We gaan binnenkort partijen uitnodigen voor de pre-selectie. Er is nog geen exacte datum, maar begin voorjaar willen we van start gaan om het hele proces nog voor het begin van de zomervakantie te kunnen afronden. Tussentijds zullen we informatieve bijeenkomsten organiseren zodat hele proces ook voor onze deelnemers duidelijk en transparant is.”

Moeten deelnemers zich nu zorgen gaan maken over de dienstverlening van de huidige leverancier Engie?

“Ha, nee, zeker niet. Engie is natuurlijk een professionele partij die ongetwijfeld ook meedoet in de aanbesteding. Bovendien staan in ons contract een boetebepaling mocht de service onverhoopt onder de maat zijn. Dus nee, niemand hoeft zich zorgen te maken.”