Home / Nieuws 2019 / Asbest in Enschede botst met plaatsing slimme meters
21/02/2019

Asbest in Enschede botst met plaatsing slimme meters

Netbeheerder Enexis kan bij een aantal woningen in Enschede (Overijssel) geen slimme meters plaatsen, voordat asbest uit de meterkast is verwijderd. Het gaat om een asbestvilt dat achter de oude elektriciteitsmeter is geplaatst bij zo’n tienduizend (voormalige) huurwoningen, gebouwd tussen 1955 en 1993. Enexis is in gesprek met de woningcorporaties die nog (deels) eigenaar zijn om het asbest te verwijderen.

Volgens de regionale krant Tubantia schreef Het Gemeentelijk Energiebedrijf (een van de voorgangers van Enexis in de regio) ooit voor om zulk vilt achter de elektriciteitsmeter te plaatsen. Het gaat om een plaat van ongeveer een halve centimeter dik, waarin dus asbest is verwerkt. Bij het verwijderen van de elektriciteitsmeter en de plaat komt het asbest vrij. Gezien de gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan asbest, moet de plaat eerst verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf, voordat Enexis een slimme meter kan plaatsen.

Volgens Jan Bakker, woordvoerder bij de netbeheerder, is Enexis in gesprek met de woningcorporaties onder wie het grootste gedeelte van de woningen nog valt. Een klein deel voormalige huurwoningen is verkocht. Eind 2020 moet volgens Europese afspraken 80% van de Nederlandse huishoudens een slimme meter hebben. Alle netbeheerders in Nederland hebben de taak gekregen zo’n meter aan te bieden. Overigens mag de meter geweigerd worden.

Bakker: “We willen met de woningcorporaties kijken of we tot een oplossing kunnen komen waarbij het asbest wordt verwijderd zodat we de slimme meters kunnen plaatsen. Die meter kan geweigerd worden, maar we hopen met de corporaties tot goede afspraken te kunnen komen.” Volgens Bakker moet vooral gekeken worden naar wie er gaat betalen voor het verwijderen van de asbest.

80% slimme meters eind 2020

Met een slimme meter kan een toekomstig elektriciteitsnetwerk, met een groter aanbod van elektriciteit, beter in balans gehouden worden. Het vervangen van de oude elektriciteitsmeters gaat niet zonder slag of stoot. De meter zou een te hoog elektriciteitsverbruik doorgeven aan de netbeheerder. Die claim kwam van twee onderzoekers van de Universiteit Twente, al werd de kritiek niet gedeeld door de branchevereniging van netbeheerders: Netbeheer Nederland.

Agentschap Telecom besloot in 2017, naar aanleiding van de ophef, extra inspecties uit te voeren om te zien of de meters goed zijn geïnstalleerd en ook goed meten, om het vertrouwen in de slimme meter te herstellen.

Tienduizend woningen

Enschede is voor Enexis de enige plaats waar zo’n asbestvilt achter de elektriciteitsmeter voorkomt. Het gaat om zo’n tienduizend woningen in bezit van de corporaties De Woonplaats, Domijn en Ons Huis. Ze zijn gebouwd tussen 1955 en 1993, toen het verboden werd om asbest te gebruiken bij nieuwbouw.

Volgens Tubantia heeft Enexis al zo’n 30% van de totale woningvoorraad in Enschede voorzien van slimme meters. In 2019 volgt nagenoeg de rest. In het eerste kwartaal van 2020 staan tot slot nog drie postcodegebieden op de planning, waar zich met name de woningen bevinden met mogelijk asbest in de meterkast.

Bron: Energeia