Home / Nieuws 2019 / Klimaatakkoord houdt geen rekening met groeiende vraag airco’s
15/09/2019

Klimaatakkoord houdt geen rekening met groeiende vraag airco’s

In het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord wordt geen rekening gehouden met het groeiende aantal airco’s in Nederland. Door de gemiddeld hogere temperaturen stijgt de vraag naar airco’s sterk.

Ondertussen moet Nederland van het gas af voor de verwarming, maar wordt er vergeten dat de vraag naar koelte juist toeneemt. Dat stelt het Klimaatverbond Nederland.

Webshops zien de verkoop van de airco’s in de afgelopen jaren met 300 procent toenemen. Dat meldt de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek (NVKL). En de verwachting is dat de verkoop nog verder zal stijgen.

Uitstoot

Een airconditioning verbruikt veel stroom en draagt daardoor in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen binnen de bebouwde omgeving. En nu het aantal airco’s snel toeneemt, gaat ook de uitstoot omhoog.

In het klimaatakkoord is er helemaal geen rekening gehouden met de (groeiende) behoefte aan koeling van woningen. Dat bevestigt ook wetenschappelijk onderzoeker, Nico Hoogervorst, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel, moet dat bij de eerstvolgende berekening wel gebeuren.

Doelen

Volgens het klimaatakkoord moet Nederland in 2030 bijna 50 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. De gebouwde omgeving moet hier ook aan bijdragen en wel met een besparing van 3,4 megaton. Die doelstelling wordt nu een stuk lastiger als we in grote getalen airco’s blijven kopen.

 

Bron: Algemeen Dagblad, 30 juli 2019