Zowel voor het milieu als voor uw portemonnee!
Gemiddeld wordt per zorginstelling € 30.000 en 25% CO2 uitstoot bespaard.
Een WKK-installatie (Warmte Kracht Koppeling) is een gasmotor die een generator aandrijft. Daarbij maakt de gebruiker gebruik van warmte die de motor opwekt en de elektriciteit die de generator produceert.
Waarom en in welke situaties is een WKK een duurzame machine? Om een voorbeeld te geven een gemiddelde elektriciteit centrale haalt een rendement van 35 %. Voor een WKK ligt het totaal rendement op ongeveer 75%. Een voorwaarde is wel dat de instelling waar de WKK is opgesteld de warmte en de elektriciteit zelf gebruikt. Als extra kan een WKK dienen als Noodstroom generator zodat uw instelling altijd van elektriciteit is voorzien.
Bij veel instellingen is eind jaren negentig een WKK-installatie geplaatst meestal door een energie maatschappij. De contracten die werden afgesloten hebben een looptijd die ligt tussen de 10 en 15 jaar. Veel contracten lopen daarom rond deze periode af en zorginstellingen moeten een keuze maken. verder gaan met de installatie of afstoten. Ook zijn er zorginstellingen die het wel overwogen hebben tijdens nieuw -of verbouw om een WKK installatie te plaatsen maar daar toch van af hebben gezien.
Om u in uw keuze te helpen heeft CCS een WKK-scan voor u ontwikkeld. Hier hoeft u slechts uw elektriciteitsverbruik per jaar in te vullen en uw totale gasverbruik en we geven u een goede indicatie of een WKK voor uw situatie zinvol is. Als het mogelijk is kijk ook naar grote energie gebruikers direct naast uw pand, misschien kunt u een gezamenlijke WKK installatie neerzetten en exploiteren.
De terugverdientijd zoals berekend door de scan is van toepassing als de gehele installatie nog geplaatst moet worden. Hebt u al een installatie dan zal de terugverdientijd afnemen.
artikel in samenwerking met adviesbureau CCS