Home / Nieuws 2021 / Analist Engie Marketdesk over prijsstijgingen
17/06/2021

Analist Engie Marketdesk over prijsstijgingen

Aenergie data energieverbruik

Door de coronapandemie kelderden de energieprijzen in 2020 enorm. Nog geen jaar later is er alweer sprake van een sterke prijsopleving. Wat zijn de oorzaken daarvan? En hoe kun je daarop inspelen? Chris Guth, analist bij de Marketdesk van Engie, geeft antwoord.

“2020 was een uitzonderlijk jaar. De coronapandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns hadden een gigantische weerslag op de energieprijzen. Inmiddels is de weg omhoog weer gevonden, en dat gaat bijzonder snel.”

Groeiende bedrijvigheid en koud voorjaar
Dat de prijzen weer stijgen, is volgens Guth voor een groot deel toe te wijzen aan de aantrekkende economie. “Die prijsontwikkeling zien we ook terug in de prijzen van grondstoffen die van invloed zijn op de energieprijs.”

“Overigens stijgen die grondstofprijzen niet alleen door de groeiende bedrijvigheid. In Nederland wekken we veel elektriciteit op met gas. Dit jaar hadden we te maken met een extreem koud voorjaar. Normaal gesproken begint rond april de periode waarin de Nederlandse gasbuffers weer worden aangevuld, maar door de lage temperaturen was hier dit jaar geen sprake van. De gasvraag lag in april 35% hoger dan het aprilgemiddelde sinds 2018. De gasvraag van ‘thuis’ lag zelfs 61% hoger.”

“Het hogere verbruik in het voorjaar dreef de prijzen al op. En dan zitten we nu met de situatie dat alle landen die met gasbuffers werken, deze weer willen aanvullen. Wanneer het Groningenveld medio 2022 niet meer meedoet, zijn we nog meer aangewezen op de aardgasleveranciers Noorwegen en Rusland. Die hebben de gaskraan vooralsnog niet verder opengedraaid. Wel is het zo dat naast aardgas uit deze twee landen ook LNG (vloeibaar aardgas – red.) in opkomst is. Dat komt bijvoorbeeld uit de VS, Qatar en Australië.”

All-time record in emissieprijzen
Ook het overheidsbeleid heeft een grote invloed op de prijs. “Om de doelen uit het Parijs-akkoord te behalen, worden de emissiereductiedoelstellingen steeds meer aangescherpt. Dat leidt tot een hogere CO2-emissieprijs. In mei bereikte die prijs al een all-time hoogterecord. Hadden we begin dit jaar nog te maken met emissieprijzen van rond de € 30 per ton, nu flirten we al met prijzen van ruim boven de € 50.”

“Omdat al die prijsopdrijvende factoren zich nu in één keer voordoen, hebben we het wel eens over over ‘the perfect storm’. Speculanten spelen daar alvast slim op in. Zo versnellen ze de prijsopleving nog meer.”

Volume vastleggen
Hoe om te gaan met deze prijsstijgingen? “Bij Engie zijn we de afgelopen maanden al beland op het punt waarop we eerdere verwachtingen moesten bijstellen. Om de deelnemers van Aenergie enigszins te beschermen tegen de stijgingen, hebben we onze posities uitgebreid en een groter deel van het volume al vastgelegd. Voor dat deel kunnen de prijzen dan niet meer fluctueren. Of je daar gebruik van wilt maken, is natuurlijk voor elke organisatie anders. Maar hoe dan ook geldt: de huidige prijstrends wijzen niet naar beneden.”

Wilt u van gedachten wisselen over uw inkoopstrategie? Neem dan gerust contact op met uw Aenergie-accountmanager.