Home / Nieuws 2017 / Aenergie past inkoopstrategie aan
15/03/2017

Aenergie past inkoopstrategie aan

In 2017 koopt Aenergie elke werkdag energie in

Gespreid inkopen. Dat is en blijft de manier waarop Aenergie de gemiddelde inkoopprijs laag houdt. Omdat de inkoopprijzen op de energiegroothandelsmarkt  steeds grilliger worden, heeft Aenergie haar inkoopstrategie aangescherpt.

Wie de prijsschommelingen op de ICE-Endex, de belangrijkste energiegroothandelsmarkt, van de afgelopen jaren bestudeert, ziet grofweg een aantal ontwikkelingen: een absolute piek aan het begin van de financiële crisis in 2008, twee lows in de eerste helft van 2010 door de lage olieprijs, een korte opmars tot juli 2011 en een gestage prijsdaling sindsdien. Vanaf het einde van 2016 is de inkoopmarkt veel grilliger geworden.

Nerveuze markten

Na maanden van relatieve voorspelbaarheid verloopt de ICE-Endex de laatste maanden weer een stuk volatieler. De markten zijn “nerveuzer” vanwege het aantreden van president Trump, de toename van olieproductie  door Iran, het mogelijk opwerpen van handelsbarrières etc.

“Wij houden die prijsontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten”, zegt Ronald van der Horst, hoofd Sales- en Accountmanagement van Aenergie en verantwoordelijk voor de energie-inkoop. “Ons doel is energie voor het collectief in te kopen op die momenten dat de prijs het laagst is. Zo is de kans het grootst dat we onder de gemiddelde marktprijs over een jaar inkopen.”

Beperken inkooprisico

De energie voor de deelnemers wordt altijd een jaar vooruit ingekocht. De energie die deelnemers aan Aenergie nu gebruiken is vorig kalenderjaarjaar ingekocht.

Tot en met 2016 kocht Aenergie op een beperkt aantal momenten per jaar in. “We zien echter dat de prijsontwikkeling zo grillig is dat we onze strategie hebben aangepast. We kopen nu het grootste gedeelte van de energie voor onze deelnemers gespreid op elke werkdag in. Het restant wordt gespreid ingekocht op momenten dat de inkoopprijs een zeer laag prijsniveau (onder de gemiddelde marktprijs) heeft.”

Door deze wijzing in inkoopstrategie verwacht Aenergie het inkooprisico verder te beperken waardoor de kans op een lage leveringsprijs voor de deelnemers verder wordt verhoogd.