Home / Nieuws 2017 / Seminar Afscheid van Aardgas: betaalbaar en duurzaam renoveren van gasgestookte collectieve installaties
28/06/2017

Seminar Afscheid van Aardgas: betaalbaar en duurzaam renoveren van gasgestookte collectieve installaties

afscheid van aardgas event

Op donderdag 28 september organiseren wij ons jaarlijkse seminar voor onze deelnemers. Dit jaar is het thema: Afscheid van Aardgas – betaalbaar en duurzaam renoveren van gasgestookte collectieve installaties. Komt u ook? Schrijf u dan nu in en reserveer deze datum.

De verduurzaming van woningen zonder gebruik van aardgas is in volle gang. Vele bestaande woningen zullen binnen de komende jaren gerenoveerd worden waarbij de collectieve systemen, de C.V. installaties vervangen zullen worden. Dit thema houdt vele woningcorporaties, zorginstellingen en Verenigingen van Eigenaren bezig.

Stelt u zichzelf wel eens de volgende vragen?:

  • Help, ik wil de collectieve C.V. installaties vervangen, maar hoe?
  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Wat is betaalbaar?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de alternatieven?
  • Moet ik overgaan op een warmtesysteem?
  • Hoe werkt het in combinatie met stadsverwarming?
  • Kan ik een heel collectief in een keer vervangen door een gasloos systeem?
  • Waar loop ik tegenaan?
  • Wat zijn de ervaringen uit de praktijk?

Tijdens het seminar op donderdag 28 september krijgt u antwoord op deze vragen. De dag wordt ingevuld met visie op de gasloze toekomst, diverse voorbeelden uit de praktijk, een forumdiscussie die wordt afgesloten met concrete tips en acties, en meer.

Het programma

De ontvangst is om 9.30 uur. Het programma begint om 10.00 uur en de (spetterende) afsluiting & borrel starten om 16.00 uur. Download hier het complete programma 

Jan Rotmans

Hoe verloopt de Energietransitie naar een klimaatneutraal Nederland in 2050?

Nederland moet zich houden aan de klimaatafspraken die in Parijs getekend zijn.  Dat betekent onder andere dat alle woningen in Nederland in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Welke ontwikkelingen zijn nu al in gang gezet? Hoe verloopt de energietransitie? Wat gebeurt er bijvoorbeeld in Rotterdam?

Jan Rotmans, Hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid.

Jan publiceerde meer dan 200 maal over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is oprichter van ICIS, Drift, Urgenda en Nederland Kantelt. Onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar probeert daar ook actief aan bij te dragen. Beschouwt Rotterdam als proeftuin voor de kanteling. Professor en progressor, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar.

Ronald Schilt

10 Redenen om geen gas meer te gebruiken  

Gas is bij nieuwbouw allang niet meer nodig om gebouwen mee te verwarmen, laat staan om te koken. Ook bestaande gebouwen kunnen van het aardgas. Wat zijn voor woningcorporaties de kansen en belemmeringen om in de bestaande bouw van het aardgas af te gaan? Ronald legt uit wat gezien wordt als obstakels en geeft praktijkvoorbeelden van hoe het wél kan.

Ronald Schilt, Directeur Merosch.

Ronald heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van duurzame technieken en het ‘organiseren van de wil’ om te komen tot een gezonde en duurzame samenleving. Hij is idealistisch en heeft een hekel aan de woorden “maar,…” en “kan niet”. Hij weet echter als geen ander dat draagvlak en concrete businesscases nodig zijn om gezamenlijk stappen te kunnen maken.

Frans Rooijers

Aardgasloze oplossingen op wijk- en gebouwniveau

Welke mogelijkheden zijn er om uw collectieve gasinstallaties te vervangen? Kan een heel collectief in een keer vervangen worden door een aardgasloos systeem? Welke oplossingen worden nu al toegepast en wat zijn de ervaringen daarmee? Welke stappen zijn nodig en wie doen er mee?
Aan bod komt oa (rest)warmte, WKO, zonnesystemen.

Frans Rooijers, Directeur CE Delft.

Frans is al sinds 1980 werkzaam op het gebied van energiebesparing en de elektriciteitsvoorziening. Met CEGOIA heeft CE Delft voor veel gemeenten, netwerkbedrijven en woningcorporaties aangegeven welke mogelijkheden er ter plaatse zijn. Rekening houdend met typische locatie- en woningkenmerken.

Ronald Franken

Betaalbaar gasloos renoveren

De energietransitie brengt een enorme investering met zich mee, geraamd tot 5,5 miljard euro per jaar. Wat betekent dit voor u en hoe kunt u de renovatie betaalbaar houden?

Ronald Franken, Belangenbehartiger Energie en Duurzaamheid bij Aedes vereniging van woningcorporaties.

Ronalds aandachtsgebieden zijn het Convenant energiebesparing huursector en het Energieakkoord en sectorontwikkeling en belangenbehartiging voor de dossiers Warmte, Energie en duurzaamheid. Daarnaast is hij ondersteuner van het netwerk Energiebesparing en duurzaamheid.

Marco Kessen woningcorporatie wonenbreburg

Overgaan op aardgasvrij: Houd vast aan structuur – “no regret”!

Aardgasvrij, Warmtewet, CO2– neutraal, BENG, ZEN, Nom, wet- en regelgeving, nieuwbouw, bestaande bouw, diversiteit aan systemen en niet te vergeten: de verschillende doelgroepen. Marco geeft u inzicht in dit complexe geheel. Met duidelijke handvatten biedt hij u structuur in de inmiddels ontstane jungle, met praktijkvoorbeelden, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor de ’total cost of ownership’.

Marco Kessen, Specialist installatietechniek WonenBreburg.

Marco heeft veel ervaring op gebied  van gebouwbeheer binnen technische, inkoop en commerciële functies. Hij combineert bij WonenBreburg zijn passie voor en interesse in duurzaamheid binnen meerdere afdelingen en werkgroepen. Doel: vorm geven aan de aardgas vrije, CO2-neutrale toekomst met ‘no regret’.

Job Schipper

Introductie en welkom

Job Schipper, Directeur Aenergie

Meld u aan

Ja, ik kom graag!


    Voor wie?

    Dit seminar is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het renoveren van woningen en vervangen van collectieve systemen. Dit varieert van de beleidsmedewerker, manager vastgoed, manager financiën, tot hoofd technische dienst of hoofd bedrijfsbureau binnen o.a. zorginstellingen, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren.

    Locatie

    Het seminar vindt plaats in de Veerensmederij te Amersfoort, op 10 minuten lopen van CS Amersfoort en met volop gratis parkeergelegenheid.

    Prijs

    Het event is gratis voor deelnemers aan Aenergie. Voor niet-deelnemers vragen wij een bijdrage van €199,- excl. BTW.