Home / Nieuws 2021 / Blijf baas over je eigen transitieagenda
02/03/2021

Blijf baas over je eigen transitieagenda

VvE2050: hulp voor VvE’s bij de energietransitie

In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Dat besef leeft nog niet overal, maar compagnons Hans de Ridder en Lennart van der Wilk van VvE-beheerder VvE Company sorteren er graag op voor. Met hun initiatief VvE2050 helpen ze VvE’s bij de energietransitie. Daarnaast brengen ze energiecontracten van hun VvE-klanten onder in het ‘groene’ inkoopcollectief van Aenergie.

De Ridder: “Met Aenergie halen we echt groene energie uit de markt en dat voor een scherpe prijs. Hun bereikbaarheid is ook goed. Je hebt vaste contactpersonen die weten waar ze het over hebben. Of je nou een vraag hebt over een energienota, aansluiting of teruglevering. Daarnaast delen ze veel kennis. Dat seminar over teruggave van de energiebelasting heeft ons veel opgeleverd.”

VvE2050: realistische energietransitie voor VvE’s
De Ridder is trots op het nieuwe VvE2050: “VvE-klanten stelden ons steeds vaker de vraag of we hen konden helpen bij de energietransitie. Energieadviesbureaus leveren weliswaar mooie rapporten op, maar die komen vaak met een lumpsum als antwoord. Wat moet een VvE die twee ton op de bank heeft staan, met een advies dat een investering van een miljoen vergt? Zo’n rapport gaat de kast in.”

“Met VvE2050 stemmen we de transitiedienstverlening helemaal af op VvE’s. Natuurlijk zorgen wij ook voor een bouwkundige onderbouwing en begeleiding – dat doen we samen met bouAad – maar daarnaast hebben we oog voor al die andere facetten die van invloed zijn op de maandelijkse VvE-bijdrage.”

Tot twee cijfers achter de komma
De Ridder legt uit: “De kans dat een VvE voldoende liquide middelen voor de transitiemaatregelen heeft, is klein. Deels kun je dan subsidie aanvragen, deels zul je moeten lenen. Al die financiële aspecten van rente en aflossing nemen we mee.”

“Nu investeren heeft ook gevolgen voor de VvE-onderhoudsbehoefte de komende jaren. Door energiebesparende maatregelen te combineren met je bestaande onderhoudsbehoefte hoef je minder reserves voor planmatig onderhoud aan te houden. Daarnaast kun je ook flink besparen op de energiekosten. Wij rekenen al die facetten tot twee cijfers achter de komma door.”

Transitiestappen op een natuurlijk moment
VvE Company heeft er bewust voor gekozen om de activiteiten van VvE2050 in een apart bedrijf onder te brengen. De Ridder “Het is een andere tak van sport. Bovendien kunnen we onze transitiediensten zo aan andere VvE-beheerders en niet-aangesloten VvE’s aanbieden.” 

Wat De Ridder betreft wachten VvE’s niet te lang met transitiemaatregelen: “Van overheidswege moeten we in 2050 klaar zijn voor nul op de meter. Ik zie dat dat nog onvoldoende leeft bij VvE’s. Daarom: wacht niet te lang en neem maatregelen op natuurlijke momenten, voordat je ze straks door de strot krijgt geduwd. Zo blijf je baas over je eigen agenda.”