Home / Nieuws 2019 / Hoe gaat het met Zeno – update 2 maanden oud
15/02/2019

Hoe gaat het met Zeno – update 2 maanden oud

Aenergie collectieve inkoop energie woningcorporaties, zorginstellingen en vve's

Naam: Zeno
Geboortedatum: 14 nov 2018
Geslacht: reu
Ras: Labrador
Favoriete bezigheid: kauwen

Zeno is een KNGF-pup die Aenergie met de kerstgedachte in december 2018 heeft geadopteerd. Iedere 2 maanden krijgen wij een update hoe het met Zeno gaat: 

Hoera! Naar het puppypleeggezin!

De eerste 7 weken na de geboorte zaten de pups nog lekker bij elkaar in het nest in de veilige nabijheid van moederhond Evy. Nu is het tijd om de wijde wereld te ontdekken. Na bijna 8 weken zit de taak van moederhond en het fokgastgezin erop en is het puppypleeggezin aan de beurt. In deze gezinssituatie brengen de honden hun eerste jaar door.

Hoe ging het ophalen van de pup?

Zeno’s pleeggezin vertelt:
3 januari ging het dan eindelijk gebeuren. We gaan een pup halen. Dit is iets wat ik al heel lang wilde. Eind vorig jaar gestopt met mijn werk als gastouder en dit jaar aan een nieuwe uitdaging begonnen. Zeno is de eerste aspirant geleidehond hier in huis. Bij het KNGF hebben we een rondleiding gehad. Wat ziet alles er mooi uit. De liefde voor de honden en de cliënten is er gewoon te voelen.
Zeno heeft even gepiept toen we met de auto naar huis gingen. Na 5 minuten is hij in slaap gevallen en pas bij thuiskomst werd hij wakker. Hier heeft hij gelijk de kamer ingewijd. Poep, plas spuug.

De eerste nachten heb ik beneden geslapen en moest ik er 1x uit om hem te laten plassen. Na 4 nachten ben ik boven gaan slapen en heb ik de wekker middenin de nacht gezet om hem nog een keer te laten plassen. Nu slaapt hij de nacht door. Zonder te piepen of te blaffen als iemand ‘s nachts later thuiskomt.

Na twee weken wennen zijn we naar de buren geweest. Die hebben een hele lieve hond en samen spelen ging ook heel goed. Geweldig om te zien.

De meeste mensen in de buurt wisten al van de komst van de pup en waren ook al ingelicht dat aan de lijn lopen betekent, aan het werk zijn. De kinderen snappen het in de praktijk beter dan hun ouders.

Bij de winkeliers langs geweest om te vragen of Zeno mee mocht de winkel en ze waren allemaal positief!

Zeno heeft een zacht mandje en die ligt in de bench. Overdag sleept hij het mandje er zelf uit en legt het in de woonkamer.

In het begin was Zeno net een plaspop. Water erin, 3 meter lopen en plasje eruit. Nu doet hij alles netjes buiten in de goot.

Toen Zeno 10 weken oud was zijn we naar het losloopgebied geweest. Kwamen daar ineens 2 Sint Bernardshonden aan. Even wist Zeno het niet meer. Hij ging plat op de grond liggen en die joekels begonnen aan hem te snuffelen. Toen ze weer wegholden en met elkaar aan het ravotten gingen, waren ze toch wel interessant. Zeno erachter aan. Als ze op hem afkwamen bleef het spannend, maar met ze mee rennen was heel leuk. Dappere Zeno.

Behalve volop te genieten van de jonge hond in huis, heeft het puppypleeggezin ook de belangrijke taak de pups te socialiseren met andere dieren, kinderen, stadscentra, openbaar vervoer en winkels/restaurants. Er is veel ruimte om te spelen en te knuffelen, maar af en toe moet er al gestudeerd worden. Zo wordt er niet alleen geleerd behoeften in de goot te doen, maar krijgt de pup ook gelijk al de basiscommando’s mee zoals blijf en hier. Omdat jonge honden heus niet altijd perfect luisteren, worden alle puppypleeggezinnen goed begeleid en kunnen ze altijd bij onze instructeurs terecht voor vragen over de opvoeding.

In het volgende verslag vertellen we meer over de eerste belevenissen van Zeno in het puppypleeggezin.