Home / Nieuws 2019 / Zeno 4 maanden
20/05/2019

Zeno 4 maanden

Aenergie collectieve inkoop energie woningcorporaties, zorginstellingen en vve's

Naam: Zeno
Geboortedatum: 14 nov 2018
Geslacht: reu
Ras: Labrador
Favoriete bezigheid: kauwen

Zeno is een KNGF-pup die Aenergie met de kerstgedachte in december 2018 heeft geadopteerd. Iedere 2 maanden krijgen wij een update hoe het met Zeno gaat:

Training: zindelijk

Zeno heeft de eerste maanden bij het puppypleeggezin achter de rug. Een tijd vol eerste indrukken en belevenissen. Centraal staat het zindelijk worden, uitlaten, aan de riem lopen, bezoekjes aan bijvoorbeeld winkels en de eerste commando’s.

Ontdekken van de wereld binnen- en buitenshuis

Het pleeggezin vertelt:
Zeno is eigenlijk wel zindelijk. Hij kan goed aangeven wanneer hij naar buiten moet en hij doet het keurig in de goot. Onderweg moet hij soms ook nóg even in de goot. Dat is best lastig, want automobilisten houden daar geen rekening mee. We zijn Zeno nu aan het leren dat hij niet op de bank mag. Maar, hij heeft zo zijn maniertjes om toch even zijn minuutje te pakken… Hij springt op de bank en gaat dan gelijk lekker liggen en kijkt je dan zielig aan als hij eraf wordt gehaald. En als je even niet oplet, staat hij te dansen op de tafel ….
Zeno kan ook heerlijk slapen en snurken. Soms is hij erg druk en heeft hij niet de rust om te gaan slapen terwijl hij wel echt supermoe is. Dan zetten we de radio zachtjes aan en is hij zo vertrokken.

Mee in de winkel
We zijn begonnen met oefenen in de winkel. Eerst in een klapkratje in de winkelwagen. Dat gaat heel goed. Thuis wordt de tas al gepakt waar het kratje ingaat en in de winkel lekker brokjes eten omdat hij zo netjes blijft zitten. De winkel uit geeft wel wat problemen. Plat op de mat in de winkel om er vooral maar niet uit te hoeven en eenmaal buiten gauw gaan zitten om vooral maar te laten blijken dat het in de winkel veel leuker is.

Samen spelen
De hond van de buren is een geweldige speelkameraad van Zeno. We kunnen eigenlijk hun tuin niet voorbij lopen zonder dat hij aan de lijn
trekt. 1x per week spelen ze wel samen. Binnen of in het losloopgebied.

KNGF-instructeur
We zijn samen met de KNGF-instructeur door de winkel gelopen en hebben geleerd dat Zeno daar moet volgen. Met een tube smeerkaas gaat dat heel goed. Ook heb ik geleerd hoe Zeno links moet leren lopen en dat hij iets aan de lijn moet trekken om te leiden.
Binnenkort komt de instructeur van KNGF Geleidehonden weer en dan krijgt Zeno zijn – pupdekje. Deze fraa ie ‘werkjas’ is bedoeld als herkenning in winkels, stations en restaurants. Als mensen het KNGF-pupdekje zien, zullen zij beter begrijpen waarom deze hond op bepaalde plekken wel mee mag met de baas, terwijl een ‘gewone’ hond niet naar binnen mag.

Bus
Zeno is mee geweest in de bus. We zijn 1 halte meegereden en van daar is het een klein stukje lopen naar het losloopgebied. Hij bleef netjes zitten. En nadien lekker hard rennen door het bos is een fijne beloning.

Favoriet speelgoed
Momenteel is de rol waar elektriciteitsdraad op heeft gezeten bij de Gamma wel z’n favoriete speeltje. Hij duwt met zijn neus en dan rolt dat ding door de kamer en springt hij er achteraan. Maar het is ook goed vast te pakken en dan sleept hij het onder de tafel door. Het is komisch om te zien.

Opvallende Zeno-weetjes:
1. Zeno kan het soms niet laten om grind te eten van het pad naar de achterdeur. We noemen hem daarom soms voor de grap ‘Steno’. Gelukkig poept hij ze ook weer uit. We hopen dat we deze neiging snel uit zijn systeem krijgen.
2. Zeno – en nog een paar broertjes en zusjes uit het Z-nest van KNGFhebben allemaal zo’n mooie staart. Het is net of er golven in zitten.

Niet alleen
Er komt best wat kijken bij het opvoeden, verzorgen en socialiseren van zo’n jonge pup. Het is heel gebruikelijk dat het puppypleeggezin allerlei vragen of opmerkingen heeft. Gelukkig staat het gezin er niet alleen voor. Vanuit KNGF Geleidehonden is er intensieve begeleiding.

Niet alleen telefonisch, maar ook door middel van regelmatige thuisbezoeken en ontmoetingen in de stad. Na de uitreiking van de pup, volgen er enkele bezoeken van een puppyinstructeur bij het gezin thuis. Vanaf een leeftijd van 6 maanden volgen ook stadsbezoeken, waarbij we het gezin en de hond in de stad of op een station ontmoeten. We herhalen de stadsbezoeken iedere zes weken, totdat de hond 10 tot 11 maanden oud is.

In het volgende verslag vertellen we meer over de belevenissen van Zeno in het puppypleeggezin. Tot dan!