Home / Nieuws 2019 / Engie verkoopt kolencentrale Rotterdam aan Amerikanen
20/05/2019

Engie verkoopt kolencentrale Rotterdam aan Amerikanen

Centrale Rotterdam van Engie

Engie verkoopt de kolencentrale Rotterdam aan de Amerikaanse investeerder Riverstone. Ook drie Duitse kolencentrales van het Franse energiebedrijf gaan over in Amerikaanse handen. Dat heeft Engie deze vrijdag bekendgemaakt.

Het was geen geheim dat Engie de Centrale Rotterdam wil verkopen. Engie is al langer bezig met het afstoten van kolencentrales en in januari van dit jaar kwam ook de naam van Riverstone als mogelijk geïnteresseerde partij in beeld. Riverstone is een Amerikaanse private investeringsmaatschappij met focus op de energiesector. De firma uit New York heeft een kantoor in Amsterdam en via HES Beheer belangen in de Rotterdamse kolenoverslag.

Naast de Centrale Rotterdam (vermogen 731 MW) gaan ook drie kleinere Duitse kolencentrales over in handen van Riverstone: Farge, Zolling en Wilhelmshaven, met respectievelijk vermogens van 350 MW, 472 MW en 726 MW. De laatste is slechts voor 52% eigendom van Engie.

De twee bedrijven hebben geen overnamesom bekend gemaakt. Engie meldt alleen dat dankzij de transactie de geconsolideerde schuld van het bedrijf afneemt met ongeveer €200 mln. De verkoop zal “naar verwachting” in het tweede semester van 2019 worden afgerond

Subsidie biomassa ook over naar nieuwe eigenaar

Engie heeft enkele jaren terug subsidie toegekend gekregen voor de bijstook van biomassa in de Centrale Rotterdam, maar tot op de dag van vandaag wordt er geen biomassa bijgestookt, zegt woordvoerder Elwin Delfgauw. Twee jaar geleden al zei het bedrijfduidelijkheid van de overheid te willen over het toekomstige energiebeleid, alvorens een besluit te nemen over de noodzakelijke investeringen. Die duidelijkheid kwam er op een andere manier: de regering besloot tot een verbod op het stoken van kolen in elektriciteitscentrales per 2030. Dan zal de centrale dus of moeten sluiten, dan wel op een andere brandstof moeten overgaan.
De nieuwe eigenaar, Riverstone, krijgt met de centrale ook de SDE+-beschikking voor gesubsidieerde bijstook van biomassa, bevestigt Engie-woordvoerder Delfgauw. Navraag bij het Amsterdamse kantoor van Riverstone over de plannen met de centrale stuit op een muur: “Wij doen geen uitspraken”, zegt een medewerker.

Engie investeert in duurzaam

Voor Engie past de verkoop in de in 2015 ingezette strategie om kolencentrales af te stoten of te sluiten. Het bedrijf zegt inmiddels de elektriciteitsopwekking met kolen met 75% terug te hebben gebracht. Daarmee is het aandeel van kolen in de totale opwekcapaciteit van het bedrijf gedaald van 13% naar 4%. Ook in Duitsland en Nederland zal het bedrijf blijven investeren in CO2-vrije energieactiviteiten. In Nederland vallen investeringen in WKO-systemen op het laatste jaar, zoals in de Utrechtse woonwijk Leidsche Rijn en de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Ook heeft Engie onderdelen overgenomen van bodemenergiespecialist Installect.

 

Bron: Energeia- Hans van der Lugt