Home / Nieuws 2021 / Nieuwe salderingsregeling per 2023?
13/09/2021

Nieuwe salderingsregeling per 2023?

Als het aan ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt, gaat per 1 januari 2023 de nieuwe salderingsregeling in. Huishoudens mogen de zonnestroom die ze terugleveren aan het net, dan nog steeds wegstrepen tegen de stroom die ze van het energiebedrijf afnemen. Alleen wordt de regeling wel jaarlijks met 9% afgebouwd. In 2031 zou de regeling dan ten einde lopen, al is de Tweede Kamer het daar nog niet over eens.

Het aantal zonnepanelen bij huishoudens is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Doordat de kosten voor zonnepanelen dalen, vindt het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat dat er op termijn geen fiscale stimulering meer nodig is voor het opwekken van energie via zonnepanelen. Het ministerie wil de salderingsregeling dan ook stapsgewijs afbouwen.

Huidige versus nieuwe salderingsregeling
In de huidige salderingsregeling kunnen huishoudens iedere opgewekte kWh die ze met hun zonnepanelen opwekken, wegstrepen tegen elke kWh die ze via de energieleverancier afnemen. Is de hoeveelheid opgewekte kWh’s méér dan de afname via het net, dan krijgen ze voor de overige opgewekte stroom een terugleververgoeding per kWh. Die is vaak lager dan het tarief dat huishoudens zelf betalen voor stroom van de energieleverancier. (Goed om te weten: bij Aenergie is de terugleverprijs wel gelijk aan de leverprijs.)

In de nieuwe situatie die mogelijk per 1 januari 2023 ingaat, kunnen huishoudens niet meer elke opgewekte kWh wegstrepen tegen het verbruik via de energieleverancier. In 2023 mogen zij nog  91% van de opgemaakte stroom salderen, in 2024 82%, in 2025 73% enzovoort. Huishoudens krijgen voor het deel dat niet meer wordt gesaldeerd, nog wel een terugleververgoeding. 

Verhoging eigen gebruik
Lonen zonnepanelen dan wel? Volgens berekeningen van Milieu Centraal en verschillende energieleveranciers is het nog steeds een slimme investering. Zeker als huishoudens het eigen verbruik van zonnestroom verhogen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door hun wasmachine niet ’s nachts maar ’s middags te laten draaien als de zon schijnt.

Controversieel
Of de nieuwe regeling inderdaad van kracht wordt op januari 2023, is nog de vraag. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling namelijk definitief controversieel verklaard. Dit betekent dat de Tweede Kamer de wet pas na de verkiezingen behandelt.